Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

yanghost

Kayıtlı Üye
Katılım
2 Şub 2017
Mesajlar
6

İtibar:

Jant, taşıta kılavuzluk eden ve lastikleri takmamızı sağlayan çok önemli parçalardan bir tanesidir. Ancak piyasada jantın satışını yapan bir çok yer bile bu konuda yeteri kadar bilgiye sahip değil. Örneğin bir araca lastik takılırken offset değerini dikkate almadan genelde jantı takıp çıkararak deneme yanılma usulü ile işlem yapılıyor. Bahsedeceğimiz konular önemli ölçü bu konuda fikir verecektir.

  • Jant Genişliği
Jantın inch ölçüsünden genişliğidir. Jant flanşlarının iç kısmından ölçülür. Genelde otomobil jantları için 5 inch ölçüsünden başlar çok özel araçlarda kullanılan 15 inch ölçüsüne kadar çıkabilir.
Jant çapı fabrikanın verdiği ölçülerden daha büyük seçilirse iç kısma yaklaşma ve dışarıya doğru taşma gerçekleşir. Bu da süspansiyon, amortisör ve çamurluğa sürtmeye neden olabilir.

  • Jant Çapı
Jantın inch ölçüsünden çapıdır. Jant flanşlarının alt kısmından ölçülür. Genelde otomobil jantları için 13 inch ölçüsünden başlar çok özel araçlarda kullanılan 30 inch ölçüsüne kadar çıkabilir. Jant genişliği ile beraber jantın iç kısmında belirtilir. 1 inch: 2.54 cm : 15 inch : 15 x 2.54 = 38.1cm

Jant çapı fabrikanın verdiği ölçülerden daha büyük seçilirse süspansiyon, amortisör ve çamurluğa sürtme gerçekleşebilir.

  • Flanş Tipi
Lastiğin yanak kısımlarının janta değen kısımlarının (topuklar) oturduğu yerlerdir. Amacı lastiğin janta tam olarak oturmasını sağlamaktır. Üreticiye göre flanş tipi değişebilir ve J, JJ, JK, K, L, B, P,D ve H harfleri ile jantın iç kısmında belirtilir.

Örnek: H harfi "Hump" yani kambur yada tümsek anlamında kullanılır. H jantın tek tarafında, H2 2 tarafında da kambur olduğunu gösterir.



  • Jant Offseti
Janta taban kısmından bakıldığında tam ortasından geçen bir çizgi olduğunu varsayarsak, bu merkez çizgisinin jantın iç göbeğine olan mesafesidir. ET yada IS ifadeleri ile jantın iç kısmında belirtilen bu rakam genelde -50mm ile + 70mm değerleri arasında değişebilir. Jant göbeği eksene dışa doğrı mesafede ise pozitif offset, jant göbeği tam eksen üzerinde ise sıfır offset, jant göbeği eksenden içeri ise negatif offset durumu gerçekleşir. Offset değeri ne kadar küçükse jant da o kadar offset var demektir. Rakam ne kadar büyük ise jantın dış göbeği dışa o kadar yakındır. Piyasadaki bir çok otomobilde kullanılan offset değeri +20 ile + 60 arasındadır.

Offset değeri yanlış seçilir ve iç kısma doğru yanaşırsa jant-lastik süspansiyon ve amortisörlere değebilir veya dışarıya taşarsa çamurluklara sürtebilir.


  • Bijon Aralığı (PCD)
Bijonlar jant üzerinde dairesel bir eksen etrafında yerleştirilmiştir. Bu eksenin mm ölçüsünden çapı bijon aralığı olarak ifade edilir. Genelde 5 bijon için 100, 108, 110, 112, 120 ve 130mm ölçüleri kullanılır. 6 bijon için ise 139,7 ölçüsü mevcuttur. Jantın iç kısmında bijon adedi ile beraber bu ölçü de belirtilir.

Dörtlü sistemde bijonlar tam karşılıklıdır. İki bijonun merkezinden olan mesafeyi ölçerseniz mesafeyi elde edebilirsiniz.

  • Merkez Boşluğu
Jantın tam merkezinde merkezleme amacıyla bulunur. Bu sayede bijonlara düşen baskı azalır ve balans bozulması gibi sorunlar minimize edilir. Farklı markaların farklı ölçüleri olması nedeniyle merkez boşluğu bilezikleri (İngilizcesi : Hub Ring) üretilmektedir. Bu sayede boşluk kalması önlenebilmektedir.

Jantın porya kılavuzuna tam olarak oturması gerekir. Porya göbeği çapı jant göbeği çapından küçük ise bu oturma gerçekleşmez. Bu yüzden jant göbeği boşluklu kalır ve bu da balansın sürekli bozulmasına neden olur.
Farklı bir jant kullanma durumunda bileziklerin mutlaka kullanılması gerekir.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Gece/Gündüz modunu seç

Gece ve gündüz modlarından tarzınıza yada ihtiyaçlarınıza uygun olanı seçerek kullana bilirsiniz.

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.