Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Nofel

Nofel
Moderator
Katılım
7 Eyl 2019
Mesajlar
2,581
Çözümler
3

İtibar:

Sizden ricam bildiğiniz her hengi bir konuda anlaşılır bilgiler verirseniz sözlüğümüzü genişletelim.
Özelden; bilgi vermek istediğiniz deyim, ürün vs. konusunda mesaj atınız.
Ben her geçen gün bu sözlüğü alfabetik olarak sıralayacağım.
Not : Her bilgi için paylaşımcısını ekliyor olucağım.

Bir günde olucak iş değil, her geçen gün yeni bir şeyler eklenecektir.

Sevgi ve Saygılar.



[BGCOLOR=rgb(243, 121, 52)]********************************************[/BGCOLOR]



-Amfi Çeşitleri :
Entegre amplifikatör nedir?
Pre ve güç amfilerinin aynı şasi üzerinde tek bir cihaz olarak sunulduğu yükseltici tipidir.Ara bağlantı kabloları gerektirmediği ve yerleşimde pratiklik sağladığından müzikseverlerin çoğunluğunun tercih ettiği amfi tipidir.Bu tip amfilerde kaynak seçimi, ses kontrolü ve yükseltme işlemlerinin tümü tek cihazda yapılır.
( @usanmaz01 )
Lambalı veya tüplü amplifikatör nedir?
Sinyal işleme ve yükseltme için vakum tüpleri kullanılan amfilerdir.Genel kanının aksine tüplü ses cihazları antik nesneler değil, iyi tasarlanıp üretildiklerinde günümüz standartları içinde oldukça yüksek performans sunan ürünlerdir.Genellikle yüksek performans almanın bedeli transistörlü amfilere göre daha yüksektir.
( @usanmaz01 )
Power amfi nedir?
Kaynak cihazlardan veya preampliden gelen düşük elektrik seviyesindeki ses sinyallerini hoparlörlerin ihtiyacı olan yüksek voltaj ve akım seviyesine yükseltmeye yarayan cihazlardır.Preampli ile ayrı ayrı şasilerde olabileceği gibi entegre amfi formunda tek bir şaside de olabilir.
( @usanmaz01 )
Preampli nedir?
Zayıf ses sinyallerini güç amplifikatörünün algılayabileceği seviyeye kadar yükseltmeye yarayan ön yükselticidir.Genellikle kaynak seçimi, ses seviye kontrolü ve benzeri fonksiyonları da yerine getirir.Aynı zamanda CD çalıcı veya radyo gibi kaynak cihazlarla yükseltici arasında doğrudan bağlantı yapıldığında ortaya çıkabilecek empedans problemlerini de önler.
( @usanmaz01 )
Transistörlü amplifikatör nedir?
Sinyal işleme ve yükseltme için yarı iletken transistörleri kullanan amfilerdir.Günümüzde yaygın olarak üretilen ve tercih edilen amplifikatör tipidir.
( @usanmaz01 )



-Amfi Sınıflandırmaları : Çıkış katı yapısına göre amplifikatör sınıflandırmaları şu şekildedir;
Sınıf A: Çıkış katında devamlı akım bulunur.Bu nedenle çok elektrik harcar.Buna karşılık en saf sese sahip oldukları düşünülür.Sesteki bozulma teorik olarak en alt seviyededir.
Sınıf B: Çıkış elemanları işlemleri sıra ile yapar.Önce eksi, sonra artı yüklü sinyalleri işlenir.Bu işlem günümüz teknolojisi ile yeterince hızlı yapılamadığından pek kullanılmamaktadır.
Sınıf AB: Çıkış elemanları sinyallerin sadece yarıdan fazlasını işler.Çıkış elemanları Sınıf A'daki gibi tamamen akımla kaplı değildir.Bu sayede Sınıf A'nın dezavantajları ortadan kaldırılmış olur.En çok kullanılan sınıftır.
Sınıf C: Daha çok radyo frekans işlenmesi ile ilintilidir.İşleme belirli sinyal parçacıklarını kapsar.
Sınıf D: Çalışma mantığı olarak B sınıfının oldukça hızlandırılmış teorik bir versiyonudur.
Sınıf E: Kare yapılı dalga boylarını güçlendirilir. Sadece özel kontrol cihazlarında kullanılmaktadır.
Bunlar haricinde F,G,H sınıfları gibi yeni tasarımlar da bulunmaktadır. Yukarıdaki ana sınıfların beraberce kullanılmasına dayanırlar.Neredeyse her firmanın farklı çözümleri bulunmaktadır.
( @Alıntıdır )



-aptX Nedir : aptX, bir ses kodlama algoritmasıdır.Algoritmanın ilk amacı, ses kalitesini bozmadan bitrate’i önemli ölçüde düşürmektir.1990’lardan bu yana profesyonel ses, video ve yayıncılık endüstrisinde yer alan teknoloji, Bluetooth destekli cihazlar vasıtasıyla tüketiciyle de buluşmuştur.Bluetooth’un bant genişliği kısıtlıdır, bu da ses kalitesini etkileyen bir faktördür.aptX destekli cihazlar ise stereo Bluetooth deneyimini, herhangi bir gecikme problemine mahal vermeden ve ses kalitesini etkilemeyecek ölçüde -yukarıda da belirttiğimiz gibi- bitrate’i düşürerek artırır.Böylece CD kalitesinde kablosuz ses aktarımı sağlanmış olur.aptX destekli ürün gamları arasında ise araç içi ses sistemleri, kulaklıklar, dizüstü bilgisayarlar, telefonlar, taşınabilir hoparlörler, alıcılar/vericiler, ses barları, hoparlörler, tabletler ve TV’ler bulunur.
Farklı kullanım alanlarına göre farklı aptX seçenekleri mevcuttur.
( @fragtist.com sitesinden alıntıdır )



-Big 3 Nedir : Big 3 alt yapımız için önemli bir konu, öncelikle alternatörümüzden aküye gelen (+) kablomuzu daha kalını ile yeniliyoruz.Daha sonrasında akümüzün şase yani (-) kablomuzuda kalını ile yeniliyoruz.Son olarakta alternatörümüzün (-)şase kablosunu, gövdesinden aracın gövdesine kalın bir kablo ile destekliyoruz.
Son olarakta alternatör çıkışına kondansatörde koyabiliriz.Kondansatör niye koyuluyor diye soracak olursak, voltaj üretimi esnasında doğacak parazitlerin giderilmesine yardımcı olacaktır ve doğru bir dc voltaj üretilmiş olacaktır.
( @bsaudio16 )



-dB Nedir : Sesin şiddeti desibel (dB) cinsinden ölçülür.“0” desibel insan kulağının işitebileceği en düşük ses olarak kabul edilir.“180” dB ise roketin fırlatılış anında çıkardığı ses olarak ölçülür.
Desibeller logaritmik olarak artar ve azalır. Bu şu anlama gelir.20 dB, 10 dB’den 10 kat daha şiddetlidir.30 dB, 10 desibelden 100 kat daha şiddetlidir.

Çeşitli Örnekler;
0 dB : İnsan kulağının duyabileceği en düşük ses.
30 dB : Fısıltı, sessiz konuşma.
50 dB : Yağmur düşüşü, sessiz ofis, buzdolabı, havalandırma.
60 dB : Bulaşık makinası, dikiş makinası, normal bir konuşma.
70 dB : Yoğun trafik, vakum temizleyici, saç kurutma makinası.
80 dB : Çalar saat, metro, fabrika gürültüsü.
90 dB : Traş makinası, kamyon trafiği, çim biçme makinası.
100 dB : Kar aracı, çöp kamyonu, müzik seti.
110 dB : Rock konseri, elektrikli testere.
120 dB : Uçağın havalanışı, gece kulübü.
130 dB : Delici çekiç.
140 dB : Av tüfeği, hava hücum uyarı sistemi.
180 dB : Roket fırlatıcısı.
( @leventtek.com.tr sitesinden alıntıdır )



-DSP ( İŞLEMCİ ) Nedir : DSP kısaltması İngilizce "Digital Signal Processing" kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır.Türkçe'de "Djital Ses İşleme" anlamına gelmektedir.
Dsp, sinyallerin sayı dizileri şeklinde temsil edilmesi ve bu sayı dizilerinin, nümerik hesaplama yöntemleri ile dönüştürülmesi (tranformasyon) veya işlenmesi ile ilgilidir.Bir Dsp sisteminde ise, analog sinyal artık zaman aralıklarında örneklenir.Örnek alınmış analog sinyal genlikleri bir A/D ile sayısal değerlere çevrilir ve sinyalin sayısal eş değeri, sayısal domende sayı dizileri halinde, Dsp'nin kendisi tarafından işlenir.
Bu işlemler; sinyallerin analiz edilmesi veya sentezlenmesi (FFT'Ier, konuşma sentezi gibi), sinyallerin frekans veya genlik yanıtlarının değişikliğe uğratılması (süzgeçler, denetleyiciler gibr) ve hatta sistemlerin veya sinyallerin kestirimi (tahmin edilmesi) (Kalman filtreleri, adaptif filtreler, denetleyiciler, vs.) gibi şeyler olacaktır.Dsp ile üzerinde işlem yaptıktan sonra, veri, D/A çeviriciler yardımı ile analog biçime dönüştürülür. Dsp ses üretiminin atmosferini değiştirerek, sese ayrı bir hava katabilir.
Dsp'ler programlanabilir olduğundan, sistemler üzerinde değişikliklerle veya yukarı doğru güncelleştirmelerle kolayca başedilebilir.Bundan başka, tek bir Dsp'yi, farklı sayıda sinyal işleme için zaman içinde paylaştırmak mümkündür.Gerçek zamanda işlemler yaparken, sayısal işaret işlemci bir sonraki örnek değerini almadan önce, tüm işlemlerini bitirip, hazır hale gelmelidir.Bu nedenle, Dsp, son derece hızlı olmalıdır.Bu yüksek performansı sağlıyabilmek için Dsp'lerin iç mimarileri donanımsal olarak birbirine bağlı birimlerden oluşur.
( @nedir.com sitesinden alıntıdır )



-Gain Nedir : Asla bir volume kontrolü olmadığını söyleyerek başlamak gerekir!
Bir amfinin çıkış gücü veya geriliminin giriş gücü veya gerilimine oranı.Bu oran genellikle dB cinsinden veya oran olarak ifade edilir.Amfilerde amacı giriş sinyali ile çıkış sinyalinin kararlı seviyelere getirilmesi için kullanılır.
( @Nofel )



-HPF Nedir : Yüksek ses frekansı, Midrange, Tweeter gibi yüksek frekans okuyabilen hoparlörler için bu ayar amfinizde düşük frekansları filtre ederek hoparlörünüze yollar.
( @Nofel )



-LPF Nedir : Düşük ses frekansı, Subbass, Subwoofer, Bass Hoparlör gibi alt frekans okuyabilen hoparlörler için bu ayar amfinizde yüksek frekansları filtre ederek hoparlörünüze yollar.
( @Nofel )



-Peak Rms : Peak, sinyal seviyesinin en üst (maksimum) noktası veya noktaları, RMS ise sinyal seviyesinin belli bir süre içinde elde edilen ortalama değeridir. Hem peak hem de RMS ölçümleri sinyalin genliğini (İngilizcede 'amplitude' olarak adlandırılan değerini) tespit etmek için kullanılan yöntemlerdir.
( @Anonim )



-Qts : 0.4 veya daha düşük, subwoofer'un portlu bir kutu için uygun olduğunu gösterir.0,4 ile 0,7 arasındaki Qts, kapalı bir kutu için uygun olduğunu gösterir.Qts 0.7 veya üzeri, free air için uygun olduğunu gösterir.
( @m.b.t )



-Rms : RMS; “Root Mean Square” sözcüğünün kısaltması olup, matematikte karekök ortalama hesaplaması anlamına gelirken ses sistemlerinde, çıkış amplifikatörünün sağlayabildiği sürekli maksimum elektrik gücünün ölçüsüdür. Bir hoparlörün RMS değeri, o hoparlörün sürekli olarak sağlayabildiği ses çıkış gücünü gösterir.
( @Anonim )



-Rta : Real Time Analyzer; yani Türkçe'si ile gerçek zamanlı analiz.Bir kalibre mikrofon ve Rta yazılımı ile hoparlörün bize verdiği tepkiyi görsel olarak görmemize yarayan analiz sistemi.
( @Ademcoban )


-Signal Noise Ratio (SNR) : Sinyal-gürültü oranı, bir sinyalin gücünün (anlamlı giriş) arka plan gürültüsünün gücüne (anlamsız veya istenmeyen giriş) oranı olarak tanımlanır.
Sistem tercihi yaparken bu oranın mümkün
olduğunca yüksek olması istenir.


-Subsonic Filtre Nedir : Subsonic filtreler, duyulamaz kabul edilen frekanslardaki bas ses sinyallerini filtre eder.Bu düşük frekanslar çok ciddi bir hoparlör konisi hareketi yaptırdığı için yüksek volum'lerde subwoofer'ın arızalanmasına sebep olabilir.Bu filtreler ile istenmeyen gereksiz sesleri belirli oranlarda filtre ederek Subwoofer'unuza yollarsınız.
( @Alıntıdır )



-THD : Ana harmonik hariç ölçülebilen bütün harmonik değerlerin karelerinin toplamının ana harmonik değerinin karesine bölümünden elde edilen değerin karekök içine alınmasıyla elde edilen THD (Toplam harmonik distorsiyonu) yüzdesi elektrik sinyalinin kalitesini belirleyen en önemli parametrelerdendir.Bu değer ne kadar küçük ise o kadar iyidir.
( @Anonim )



-Time : Adından da anlaşılacağı gibi "zaman".Her hoporlöre zaman ayarı verilerek tek istenilen konumda hoparlörün birleşmesi denilebilir.Kişiye olan uzaklıkların ortadan kaldırılması için kullanılır.Bu özellik kaliteli teyplerde bulunabilir.Ayrıca harici Dsp'lerde olan bir özelliktir.Time verirken yakındaki hoparlörlere Ms cinsinden süre verilir ki uzakdaki hoparlörle eşit çalsın diye.
Faz ses dalgalarını boşlukdaki yolculuğuyla alakalı bir durum.4 yol sistemde ister istemez bir kaç hoparlör faz dışı kalıyor.Bu sorunu ortadan kaldırmak için yapılmış bir özelliktir.Time olayına benzer.Kısaca ses dalgalarının aynı anda ulaşması fazda ayrı zamanlar ulaşması faz dışı olarak kabul edilebilir.Faz sorunları özellikle bass frekansta belirgin hale gelir.
( @Ademcoban )



-Xmax : Hoparlör diyaframının içe ya da dışa doğru yapabileceği hareketin mm cinsinden ifadesi.Daha basit bir ifadeyle, hoparlörün ses oluşturmak için en fazla ne kadar hareket edebileceğinin ölçüsü.
Xmax değerinde kısıtlayıcı çoğu zaman hoparlör motor ya da süspansiyonunun limitleridir.Hoparlörün aşırı güç ile Xmax’ının ötesinde harekete zorlanması seste bozulmaya ve hoparlöre zarar gelmesine sebep olabilir.
Xmax, hoparlörün toplam ses çıkışını belirleyen önemli bir parametredir.Xmax’in artması hareket ettirilebilen havanın ve dolayısıyla oluşturulabilen basınç farkının artmasını sağlar.Xmax her iki katına çıktığında hoparlörün üretebildiği ses basınç seviyesi 6 dB artar.
( @mtises.com adlı siteden alıntıdır )



-devamı gelicek...
 
Son düzenleme:
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Bu bilgilendirmeyi dikkate alın!

Sistem tavsiyesi için;
- Araç bilgisi
- Bütçe
Belirtilmelidir.
Konuya “Güncel” yorumu yerine “GÜNCELLE” butonunu kullanınız.
Konuyu HAFTADA EN FAZLA 1 KEZ güncelleyebilirsiniz.
Konu çözüme kavuştuğu takdirde konu başlığını “ÇÖZÜLDÜ” olarak değiştiriniz.

"Özel Mesaj" ile alınan bilgi yerine forumdan alınan bilgi referans niteliğindedir. Sistem Tavsiyeleri Sistemi Kılavuzu

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Gece/Gündüz modunu seç

Gece ve gündüz modlarından tarzınıza yada ihtiyaçlarınıza uygun olanı seçerek kullana bilirsiniz.

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.