Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

usanmaz01

Yönetici
Gold Üye
Katılım
26 Haz 2018
Mesajlar
5,430
Çözümler
8

İtibar:

Merhaba Arkadaşlar..

Son zamanlarda birkaç konu yada mesaj görüyorum ki "bir amplifikatörün nasıl seçileceği" soruluyor.

"Bu iyi mi ...?"
"Sence hangisini almalıyım ...?"
"Fiyata mı yoksa kaliteye mi önem vermeliyim ...?"

Soru türleri ile öneri ihtiyacımız olabiliyor.

Referans olması ve öneri ihtiyacında bulunan arkadaşlarımıza bir nebze olsun yol göstermek için naçizane amplifikatör seçerken ve tercih sırasına göre baktığım özellikleri sıralamak istiyorum.

1. Güç
Biliyorum ki, burası ÇOK önemli ve çoğu kişinin ilk sıraya kattığı bir faktör olarak görünüyor. Ama bir amplifikatör satın alma sebebi nedir?
Ayrıca Ohm Kanunu'nu bilmek ve neredeyse her zaman maksimum empedansı olan bir amplifikatör seçeceğimi bilmem ( empedans - 4 ohm ya da daha yüksek) ve ne kadar güce baktığımı bilmem gereklidir en başta.
Daha yüksek bir empedansa sahip bir amp seçildiğinde, amplifikatör daha az güç harcar. Bu nedenle bu spesifikasyonu daima göz önünde bulundurmak zorundayım.
Bir amplifikatör aramaya karar vermeden önce hoparlörlerimin empedans ve verimlilik rakamlarını bilmem gereklidir. Bu, o sürücünün ne kadar güce ihtiyacım olduğuna veya istediğime karar vermeme yardımcı olacaktır.


2. Sinyal gürültü oranı
Özellikle amplifikatör Mid-Bass (önemli), Mid-Range (daha önemli) veya Tweeter (hassas) kullanılacaksa, biraz daha fazla ağırlık veriyorum. Ne kadar yüksekse, benim için bu kuralın bir istisnası yoktur. Subwoofer (mono) amplifikatörü için çok önemli bir özellik değildir, bu yüzden bir mono amplifikatörü için alışveriş yaparken bu numarayla uğraşmayın.


3. Verimlilik
Diyelim ki bir 250 watt (RMS) amplifikatöre bakıyorsunuz. İlk fiziksel baktığım şey, bir sigortanın ne kadar büyük olduğudur. Daima tam verimli çalışması zamanla sorunlara neden olacağı için verim hesabını yapıp %50 verim alabileceğim bir amlifikatör tercih ederim.
Bana yaklaşık 500 watt'lık bir amplifikatör lazımdır. Akü voltajı araç çalışır halde iken (14.4v) ile yaklaşık 35A arasındadır. Amplifikatöre bakıp 20A'lık bir sigorta görüyorsam, amplifikatörün sürekli olarak 250 watt (GERÇEK) yapabilmesinin bir yolu olmadığını anlarım.

Hesaplamasını şu şekilde yapıyorum.
14.4v çarpı 20A, 280 watt eder, 250 watt, 280 watt'a bölersek % 89 verime dönüşür. A / B sınıfı bir sınıfta bu imkansız bir sayıdır (istisnalar hariç) ve hatta dijital amplifikatörler için de hayal gücünü uzatır. Sınıf A / B için teorik MAXIMUM verimi % 66, yani (dijital için% 95) olduğu söylenir.


4. Terminaller
Bir amp'in sıklıkla gözden kaçan ama benim için çok önemli bir parçadır. Araba, titreşimlerle dolanan bir yerdir. Güç veya hoparlör terminallerinde ve RCA girişlerinde veya çoğu özelliklerinde ucuzluk hissi veren bir konnektör bulunduğunu görürüz. Genellikle ilerleyen zamanda sorunlara neden olur. Güç için ayar vidaları, hoparlör çıkışları için kaliteli terminal blokları ve Tiffany stili RCA bağlantıları (PC kartına lehimlenen bir plastik bloktan ziyade şasiye bağlanan tip) amplifikatörün kalitesini doğrudan gösteren parçalardır.



5. Isı emicisi - Soğutucu
Bu basit ama çok önemli konuyu atlamadan geçmek istemedim. Bir amplifikatörün soğutucu boyutu ve kalitesi, o amplifikatörün kalitesinin bir başka göstergesi olabilir. Ağır bir soğutucu ayrıca daha iyi bir termal stabilite sağlar. Bu amplifikatörlerde iyi bir şeydir. Zamanla ısınmadan kaynaklı sorunlara neden olmasın diye kesinlikle değer verdiğim bir husustur.


6. Sönümleme Faktörü (Damping Factor)
Bu spesifikasyonu daha çok önem verdim, ama son zamanlarda yaptığım araştırmalar bana faydasız bir özellik olduğunu ispatlamasa da, bana son derece önemli bir özellik olduğunu kanıtlamadı. Bu özellik bu yüzden listede biraz daha ileridedir.
Açıklaması ise :
Bir amplifikatörün bağlı olduğu hoparlörün bobin hareketlerini kontrol edebilme, hükmedebilme yeteneğidir.
Teknik olarak da (çok basit olarak) yük empedansının (hoparlör), amfi çıkış empedansına bölünmesi sonucu bulunan "sayı" olarak açıklanır.


7. Fiyat
Para nadiren bir amplifikatörde benim için önemlidir. Diğer özellikleri sağlayıp son aşamada fiyat/performans oranını sağlaması önemlidir.


Peki sizin tercih sebebiniz ne yönde oluyor?
 
Ziyaretçi olarak maksimum görüntüleme limitine ulaştınız. Daha fazlasını görmek için sitemize kayıt olunuz veya giriş yapınız.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Gece/Gündüz modunu seç

Gece ve gündüz modlarından tarzınıza yada ihtiyaçlarınıza uygun olanı seçerek kullana bilirsiniz.

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.